Orthodontie

Orthodontie

Orthodontie is een specialiteit van de tandheelkunde die zich bezighoudt met de diagnose, preventie en correctie van tanden en kaken en het uitlijnen van bijtpatronen. Tijdens het eerste gesprek bij onze beugeltandarts kijken we eerst zorgvuldig naar je gebit en alles wat daarmee te maken heeft. Vervolgens wordt een afspraak gemaakt voor het eerste onderzoek. Hier worden de foto’s gemaakt en maken we een afdruk van je gebit.

Wil je graag een stralende glimlach? Ben je op zoek naar een orthodontist in Rotterdam? Bij Tandartsen Mariastraat ben je aan het juiste adres voor professionele orthodontie. Onze specialisten hebben veel ervaring en staan voor je klaar.  Wij helpen je niet alleen aan een esthetisch mooie glimlach, maar verbeteren de functionaliteit en gezondheid van het gebit. Of je nu last hebt van scheve tanden, een overbeet, of eventuele andere orthodontische problemen, een orthodontist kan je hierbij helpen. 

Voor meer informatie over orthodontie zijn onderstaand enkele aspecten uitgelegd. Heb je zorgen of zijn er nog onduidelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op.

Inschrijven

Op deze webpagina kunt u informatie vinden betreft de volgende onderwerpen:

orthodontie tandartsen mariastraat

Plaatbeugel | Orthodontie

De plaatbeugel wordt veelal gebruikt om eenvoudigere tandcorrecties te doen. Daarnaast wordt de plaatbeugel gebruikt aan het begin van andere behandelingen om ruimte te creëren. Het is de bedoeling dat de plaatbeugel dag en nacht en met eten wordt gedragen. Zo heeft de plaatbeugel maximaal effect en kunnen de kaken niet terug groeien naar de oude positie.

Bij de plaatbeugel kunnen de eerste dagen je tanden wat gevoeliger zijn. Het wennen aan de plaatbeugel kan een aantal dagen duren. Vooral tijdens het eten kan de beugel op het begin vervelender zijn. 

Het is belangrijk dat de beugel dagelijks, met een zachte tandenborstel en afwasmiddel goed schoon wordt gemaakt. Eventueel kan er na een tijd kalkaanslag ontstaan op de beugel, in dat geval helpt het schoonmaken met een zachte tandenborstel niet genoeg. Gebruik dan verdund schoonmaakazijn of steradenttabletten om de beugel weer schoon te maken. Hierbij moet de beugel ongeveer een uur weken en daarna schoongespoeld worden.

slotjesbeugel orthodontie

Slotjesbeugel | Orthodontie

De meest bekende vaste apparatuur is de slotjesbeugel. Bij deze beugel worden metalen slotjes op de tanden en kiezen vastgemaakt. De slotjes zijn met metalen draadjes aan elkaar verbonden. De dikte van het draad wordt bepaalt door de orthodontist. De kleur en het elastiek kan je zelf bepalen. Elke controle wordt het elastiek vervangen.

Door het draad en elastiek komen de tanden en kiezen op de juiste plek. De eerste periode kunnen je tanden gevoeliger zijn door de druk van de beugel. Hierdoor kan het fijn zijn om op begin wat zachter voedsel te eten. Daarnaast kunnen de metalen slotjes voor irritaties zorgen in je wangen. Geef dit aan bij je orthodontist dan kunnen wij hier bij helpen.

Bij de slotjesbeugel mag je gewoon blijven eten en drinken. Wel moet je oppassen bij de volgende zaken:

  • Let op met op harde dingen bijten. Probeer bijvoorbeeld een appel in kleinere stukjes te snijden.
  • Vermijd kluiven (bijvoorbeeld bij kip).
  • Vermijd kleverige snoepjes.
  • Probeer minder frisdranken te drinken. Door de slotjes is het moeilijker om je gebit schoon te maken en kunnen er dus sneller gaatjes ontstaan.

Invisalign beugel | Orthodontie

Wat is de invisalign? De invisalign bitjes zijn nauwelijks te zien en worden geschoven over jouw tanden en kiezen. Om de 7 tot 10 dagen moet je een nieuw setje bitjes dragen. De op maat gemaakte beugels worden ook wel aligners genoemd en zorgen er geleidelijk voor dat jouw gebit in de juiste positie wordt geschoven.

invisalign beugel orthodontie

Deze beugel wordt voornamelijk gebruikt bij volwassenen. Het bestaat al sinds 1998 en heeft ruim 5 miljoen succesvolle behandelingen.

Voordelen van de invisalign beugel zijn:

  • Transparante beugel
  • Uitneembaar, zo kun je makkelijker een schoon gebit behouden
  • Comfortabel, over het algemeen vinden mensen het fijner dan bijvoorbeeld het dragen van een slotjesbeugel

Orthodontie | Soorten beugels

Ieder gebit is anders. Hierdoor zijn er verschillende soorten beugels. Het ligt aan de situatie van de patiënt welke beugel het meest geschikt is. Onderstaand zijn enkele mogelijkheden opgesomd en kort toegelicht: 

De activator is een uitneembare beugel. Het wordt ook wel de blokbeugel genoemd.

Activator beugel functie: De beugel stimuleert de groei van de onderkaak en zit met twee klemmetjes om je kiezen. Het zorgt ervoor dat de onderkaak in een meer voorwaartse stand komt te staan.

Activator beugel gebruik: Het is de bedoeling dat de activator minstens 16 tot 18 uur per dag wordt gedragen om zo het gewenste resultaat te kunnen behalen. Tijdens eten, drinken en sporten kan de beugel wel tijdelijk worden uitgenomen.

Voor het reinigen van de activator is het verstandig een harde tandenborstel en tandpasta te gebruiken. Het is belangrijk dat de beugel dagelijks goed schoon wordt gemaakt. Eventueel kan er na een tijd aanslag ontstaan op de beugel, in dat geval helpt normaal schoonmaken niet genoeg. Gebruik dan verdund schoonmaakazijn of steradenttabletten om de beugel weer schoon te maken. Hierbij moet de beugel ongeveer een uur weken en daarna schoongespoeld worden.

Activator beugel ervaringen: Aan het begin kan het dragen van de beugel vervelend zijn. Spreken kan lastiger worden en je kunt last hebben van extra speeksel. Meestal neemt dit af na twee weken. Daarnaast kan je last hebben van je onderkaak (voelt aan als spierpijn) en gevoelige of pijnlijke tanden. Dit neemt meestal al af na een paar dagen, mits je de beugel genoeg draagt. Tot slot kun je pijnlijke plekken op je tandvlees of slijmvlies in de mond krijgen. Meld dit aan ons, zodat de activator aangepast kan worden.

Activator beugel kleur: Krijg jij een activator beugel (blokbeugel)? Dan kan je hierbij uit verschillende kleuren kiezen. Ook bestaan er minder opvallende, doorzichtige blokbeugels. 

De retainer beugel wordt ook wel een retentiebeugel genoemd. De beugel wordt op maat gemaakt. Het heeft een plastic basis en metalen draden. Deze bedekken de buitenkant van je tanden en zorgen er zo voor dat de nieuwe uitlijnen van de tanden wordt behouden. 

De retainer (retentiebeugel) wordt veelal voorgeschreven zodra je andere beugel wordt verwijderd. Vaak is dan het advies om deze in de eerste zes maanden na verwijdering van de voorgaande beugel te dragen gedurende dag en nacht. Daarna kan meestal overgeschakeld worden naar alleen in de nacht dragen. De retainer zorgt ervoor dat je tanden en tandvlees rondom de nieuwe uitlijning stabiliseren. Tijdens je afspraak met onze orthodontist zal dit verder besproken worden.

De beugel zal net zoals je gebit ook gereinigd moeten worden. Dit kan het beste met tandpasta en een zachte tandenborstel. Eventueel kunnen ook speciale schoonmaakmiddelen voor retentiebeugels worden gebruikt.

Spacemaintainers worden gebruikt om genoeg ruimte te creëren om tanden door te laten komen. Indien dit niet wordt gedaan kan het voor vervelende problemen zorgen. De melktand dient namelijk voor het behouden van de ruimte voor de volwassenen tand. 

Er zijn verschillende soorten spacemaintainers. Zo zijn er vaste (semipermanente) en uitneembare varianten. De uitneembare variant wordt veelal gebruikt wanneer de tand van het kind al bijna doorkomt. 

De plaatbeugel wordt veelal gebruikt bij eenvoudigere tandcorrecties. Daarnaast wordt de beugel gebruikt aan het begin van andere behandelingen om alvast wat ruimte te creëren. Het is de bedoeling dat de plaatbeugel dag en nacht en ook met eten wordt gedragen. Zo kan de plaatbeugel maximaal effect behalen en kunnen de kaken niet terug groeien naar de oude positie.

De metalen slotjesbeugel (brackets) is een vaste beugel. Het is één van de meest bekende beugels. De beugel wordt met metalen slotjes vastgemaakt op de tanden en kiezen. De slotjes zijn met metalen draadjes aan elkaar verbonden. De dikte van deze draadjes wordt bepaald door de orthodontist, maar de kleur en het elastiek kun je zelf bepalen. Bij elke controle wordt het elastiek vervangen. 

De invisalign beugel zijn bitjes die nauwelijks te zien zijn. Ze worden over jouw tanden en kiezen heen geschoven. Om de zeven tot tien dagen krijg je een nieuw setje bitjes om te dragen. Deze op maat gemaakte beugels worden ook wel aligners genoemd. Ze zorgen er geleidelijk voor dat jouw gebit in de juiste positie wordt geschoven. De invisalign is de laatste jaren steeds populairder, toch bestaat de beugel al sinds 1998 en heeft ruim 5 miljoen succesvolle behandelingen.

Een hyrax beugel wordt gebruikt als de bovenkaak te smal is in vergelijking met de onderkaak. Het zorgt ervoor dat, in een relatief korte tijd de bovenkaak wordt verbreed. De beugel wordt bevestigd aan twee of vier kiezen. In het mdiden zit een schroef met een speciaal sleuteltje.

Het kan voorkomen dat er een spleet ontstaat tussen je voortanden. Dit is normaal aangezien je kaak wordt verbreed. Het spleetje tussen de tanden sluit uit zichzelf weer of kan gecorrigeerd worden met een slotjesbeugel. 

Net zoals bij bijvoorbeeld de slotjesbeugel is het af te raden om harde of kleverige snoepjes te eten. Daarnaast is het ook af te raden om frisdranken te drinken. 

Wat is er mooier dan een gaaf en natuurlijk ogend gebit? Met de laatste technieken kunnen wij een bijdrage leveren aan uw zelfvertrouwen, kunst is niet meer van echt te onderscheiden. Praten en lachen kan weer zorgeloos en spontaan! Binnen de esthetische behandelingen zijn er veel mogelijkheden. Je kunt ons raadplegen voor meer informatie of onze webpagina bezoeken.

Orthodontie | Behandelplan

Na de onderzoeken stellen we een behandelplan op en kom je terug om het behandelplan en de kosten te bespreken. Er zijn heel veel verschillende beugels. Wij kijken welke beugel je moet dragen, wanneer en hoe lang. Het behandelplan zullen we uitgebreid met de ouders bespreken. Alle vragen die jullie hebben over beugels kun je aan ons stellen.

slotjesbeugel orthodontie

 

Daarna begint de behandeling met het plaatsen van de beugel. Om de maand kom je terug voor controle. Soms moeten we dan de beugel wat strakker zetten. Na verloop van tijd staan je tanden en kiezen recht en je kaken netjes boven elkaar. Dit kan soms wel twee of drie jaar duren. Als alles eenmaal staat zoals het hoort, moet je nog een tijd ’s nachts een beugel dragen. Dat komt omdat anders je tanden weer naar hun oude plek terug zouden kunnen schuiven. Als alles goed gaat zien we je na een aantal jaren van nacontrole niet meer terug. Je hebt dan een recht gebit waarmee je goed kan praten en eten. Daarnaast zorgt de beugel ervoor dat je gebit er weer mooi uitziet!

Wil je meer informatie? Bekijk dan één van onze informatiefolders of de onderstaande veelgestelde vragen. Kom je er niet uit of wil je liever iemand spreken? Neem dan gerust contact met ons op.

Orthodontie valt onder esthetische tandheelkunde. Vaak wordt er bij esthetische tandheelkunde alleen gedacht aan facings, tanden bleken of vullingen en kronen. Echter zijn de orthodontische behandelingen één van de meest voorkomende esthetische behandelingen.

Orthodontie houdt zich voornamelijk bezig met de diagnose, preventie en correctie van de tanden en de kaken en de uitlijning van bijtpatronen.

orthodontist in rotterdam

Een orthodontist is een specialist in het corrigeren van de kaak- en tandafwijkingen, het kan de esthetiek van het gebit verbeteren en de gebitsfunctionaliteit in orde maken.

Indien je last hebt van bijvoorbeeld scheve tanden of een verkeerde beet (overbeet, onderbeet etc.) kan de orthodontist je hier vanaf helpen.

De orthodontist zal veelal eerst de gebitssituatie in kaart brengen en vervolgens een persoonlijk behandelplan opstellen. Met behulp van een beugel kunnen de tanden en het gebit weer mooi rechtgezet worden.

Of het dragen van een beugel pijnlijk is varieert van persoon tot persoon. Vaak kan het aan het begin wel ongemakkelijk aanvoelen en soms zelfs pijnlijk zijn. Verder zijn er natuurlijk veel soorten beugels, als je bijvoorbeeld een slotjesbeugel hebt zal dit anders ervaren worden dan bij bijvoorbeeld een invisalign beugel. Om een idee te krijgen van mogelijke ervaringen zijn hier enkele voorbeelden:

  1. Ongemak na plaatsing: Wanneer de beugel net geplaatst is kunnen tanden en kaken wat pijnlijker aanvoelen. De beugel oefent namelijk druk uit op het gebit om ze in de juiste positie te krijgen. Na enige tijd went de druk en zal je hier vaak minder last van hebben.
  2. Irritatie van wangen en lippen: De beugel, met name bij een slotjesbeugel, kan in het begin de wangen, lippen of tong irriteren. Dit kan zorgen voor enige ongemak. Gelukkig is het vaak zo dat je mond al snel aan de beugel went, waardoor meestal de irritaties ook afnemen.
  3. Ongemak na aanpassingen: Bij bijvoorbeeld de slotjesbeugel is het nodig om met regelmaat langs te gaan bij de orthodontist. Bij deze afspraak zal de orthodontist meestal de druk van beugel op het gebit iets verhogen. Vervolgens kan het zijn dat je ongemak of zelfs wat pijn ervaart.
  4. Wennen aan beugels: Naarmate de tijd verstrijkt, ongeacht het type beugel, zal het lichaam vaak wennen en zullen eventuele negatieve ervaringen verminderen. Heb je er toch teveel last van? Bespreek dit dan met je orthodontist. De orthodontist kan bijvoorbeeld pijnstillers geven of eventueel de beugel iets aanpassen.

De duur van het dragen van een beugel varieert sterk. Het is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de ernst van de orthodontische problemen, de soort beugel, hoe het gebit reageert op de behandeling en hoe consistent je bent met het dragen van de beugel. Over het algemeen kan de behandelingsduur variëren van enkele maanden tot enkele jaren.

slotjesbeugel orthodontie rotterdam

Uiteraard kan je bij één van onze orthodontisten vooraf vragen hoe lang het traject gaat duren. Daarnaast zal er, zodra je patiënt bij ons wordt, een persoonlijk behandelplan worden opgesteld. Het behandelplan zorgt er ook voor dat jij meer inzicht krijgt en de orthodontische behandeling.

Nadat het actieve traject afgerond is en je geen beugel meer hoeft te dragen, wordt meestal een retentiefase gehanteerd. Hierbij zal je dan nog steeds een retentiebeugel moeten dragen. Dit helpt om de bereikte resultaten goed te behouden en zorgt ervoor dat je tanden minder snel terugkeren naar hun oorspronkelijke positie.

Orthodontische behandelingen zijn zeker ook geschikt voor volwassenen. Vroeger werd voornamelijk gedacht dat orthodontie alleen voor kinderen was, maar tegenwoordig komt het ook steeds vaker voor bij volwassenen. 

 

In feite zoeken steeds meer volwassenen orthodontische zorg om verschillende redenen, waaronder esthetiek, verbetering van de beet en tandgezondheid.

Ook voor volwassenen zijn er verschillende opties beschikbaar, waaronder de traditionele metalen beugels, keramische beugels (minder opvallend), en zelfs nagenoeg onzichtbare aligners, zoals de Invisalign beugel. Bij het bepalen welke beugel geschikt is voor jou zal er gekeken worden naar jouw gebitsituatie, specifieke behoeften en voorkeuren. 

Meer informatie over orthodontie voor volwassenen? Plan gerust een orthodontisch consult bij ons in. Zo kan er gekeken worden naar jouw situatie en bepaald worden welke behandelingsopties het meest geschikt zijn voor jou.